Walentynkowe mufinki

Mufinki są wdzięcznym tematem do eksperymentowania, zawsze wychodzą, można zmieniać dodatki wg gustu, upodobania i dostępności produktów.

SKŁADNIKI:

  • 70G mąki jaglanej
  • 60g mąki owsianej
  • 60g mąki z migdałów ziemnych
  • 50g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 jaja
  • 110 g płynnego oleju kokosowego lub masła
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 pokrojone suszone figi
  • 7-8 pokrojonych daktyli
  • 50g pokrojonych pistacji
  • 2 łyżeczki płynnego miodu (opcjonalnie)

WYKONANIE:

W 1 misce wymieszać wszystkie płynne składniki : jaja, sok z pomarańczy,miód, olej lub masło. W oddzielnej misce połączyć suche składniki. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać pokrojone owoce i pistacje, delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 20-25 minut.

SMACZNEGO!