Twarde ciasteczka z bakaliami na bazie mąki z migdałów ziemnych

Propozycja na zdrową i energetyczną przekąskę an spacer, drugie śniadanie i wielki głód. Bez cukru, bez wyrzutów sumienia 🙂

3 szklanki pokrojonych orzechów (włoskie, laskowe, pistacje)

1 szklanki mąki z migdałów ziemnych

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)

2 jaja

1/2 tabliczki pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady (bezglutenowa)

1 szklanka rodzynek + pokrojonych daktyli

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj roztrzepane jaja i orzechy. Na koniec dorzuć rodzynki i daktyle. Powstanie twarda masa, uformuj z niej wałki o średnicy około 5 cm. Umieść na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 25 minut. Po wystudzeniu (ciepłe kruszą się) pokrój na kawałki i podsusz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 20 minut.

Smacznego!

Ciastka z ciborą jadalną
Ciastka z ciborą jadalną

Tu kupisz mąkę potrzebną do ciastek i nasze doskonałe migdały ziemne