Proste ciasteczka paleo

Ciasteczka te są  proste, zachęcam, aby wykonać je z dzieckiem. Tylko nie dodawajcie cukru, są słodkie.

Składniki:

60g mąki z migdałów ziemnych

20g mąki kokosowej

20g tapioki

25g olej kokosowy

3 łyżki wody

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Suche składniki wymieszać, dodać roztopiony olej kokosowy i wodę. Zagnieść ciasto na stolnicy. Masa trudno się wałkuje, najprościej rozpłaszczyć ją dłońmi do grubości około 0,5 cm. Wycinać foremką lub nożem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 20 minut. Gorące ciasteczka kruszą się, trzeba cierpliwe poczekać, aby wystygły i dopiero wtedy zdejmować z blachy.

Smacznego!

Można je dodatkowo polukrować.U nas czerwony lukier powstał z cukru pudru zabarwionego sokiem z czerwonych buraków, pomarańczowy z soku z marchewki z cukrem pudrem. Fioletowy uzyskamy używając soku z jagód, zielony np. soku ze szpinaku  😉 ciasteczka-paleo-maka-migdaly-ziemne-1