Migdały ziemne

 

Źródło błonnika

 

 

Źródło witamin
gł. C i E

 

Źródło magnezu, wapnia, potasu

 

Bez glutenu

 

Bez orzechów

 

Źródło kwasów Omega 6

 

Migdał ziemny, tigernut, orzech tygrysi, chufa

to różne nazwy tej samej rośliny  cibory jadalnej należącej do rodziny Ciborowatych. Jest to bylina kłączowa. Nazwa orzech bywa myląca, ponieważ  częścią jadalną są  bulwy. Skład chemiczny orzechów tygrysich ma charakterystykę podobną zarówno do bulw jak i orzechów, jednak nie ma ich właściwości uczulających. W smaku przypomina migdały. Jest uważany za jedną z ‚superfoods’.

Mleko i migdały ziemne

Migdały ziemne

ze względu na swoje właściwości odżywcze i regenerujące, były wykorzystywane przez człowieka już kilka tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie. Jak cenne były dla ówcześnie żyjących świadczyć może fakt, że znaleziono je w niektórych sarkofagach. Do Europy, głównie na Półwysep Iberyjski przywędrowały prawdopodobnie wraz z przybyciem Arabów. Od tej pory uprawiane są w okolicach Walencji, tam też powszechnie spożywa się napój z migdałów ziemnych tzw. horchata de chufa. Migdały ziemne można spożywać w postaci surowej, są słodkie, mają przyjemną migdałowo-kokosową nutę. Dostępne są także w postaci snaków, mąki, mleka. Wykorzystuje się je do produkcji dżemów, piwa, likierów, jogurtów, turrón.

Z powodu naturalnej słodyczy mąkę wykorzystuje się w produkcji deserów i ciast, można ją także dodawać do musli, batonów, naleśników, gofrów i gdzie nam się podoba. Pamiętajmy, że zawiera ona duże ilości skrobi opornej, istotnej dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Ma ona delikatnie ziarenkowatą, wyczuwalną strukturę.

Z orzechów tygrysich produkuje się olej o pięknej złoto-brązowej barwie, łagodnym smaku. Uzyskuje się go w procesie mechanicznego wyciskania na zimno. Olej z migdałów ziemnych jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, linolowego, linolenowego, witaminy E. Obniża poziom LDL, podnosi HDL. Olej z cibory jadalnej obniża poziom trójglicerydów we krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepicy, stymuluje wiązanie wapnia w kościach, poprawia kondycję skóry (dzięki wit.E). Może być spożywany w postaci surowej, używany do gotowania i smażenia. Produkty smażone na oleju z orzechów tygrysich chłoną mniej tłuszczu, ponieważ tworzy on warstwę na powierzchni zapobiegającą wchłanianiu tłuszczu.

Chcielibyśmy przybliżyć wszystkim zainteresowanym cechy i pokazać przepisy na potrawy zrobione z migdałów ziemnych.

cibora-jadalna Nasza strona główna – stąd łatwo będzie się poruszać po naszej stronie.

Tutaj jest cennik naszych migdałów a tu możliwość zakupu 🙂 

Tutaj znajdziecie podsumowanie 10 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia migdałów ziemnych.

Orzech tygrysi w Wikipedii