Omlet jagodowy z mąką z migdałów ziemnych

Sezon jagodowy czas zacząć! Lubimy omlety, szczególnie owocowe, to solidna i smaczna dawka energii na cały dzień.

2 jajka od szczęśliwych kur

25 g mąki ( u nas bezglutenowa ryżowa lub gryczana)

czubata łyżeczka mąki z migdałów ziemnych

30 g świeżych jagód

sól

Pół szklanki jagód + cukier do smaku – do polania omletu. Jagody z cukrem przekładamy do rondelka i chwilę gotujemy. Jagody rozgotują się i puszczą sok.

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z mąką, dodać jagody, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlać na rozgrzaną patelnię. Przykryć, smażyć kilka minut, przewrócić na drugą stronę. Przełożyć na talerz, polać jagodami. Pyszny i puszysty.

 

Omlet z jagodami

Omlet z jagodami
Omlet z jagodami