Muffiny

Wszyscy lubimy muffiny.

Robi się je szybko, są dobrym pomysłem na II śniadanie, podwieczorek lub przekąskę na spacer. W naszym przypadku oczywiście muffiny na bazie mąki z migdałów ziemnych, z bananami, kakao i karobem. Bardzo smaczne. Polecamy.

300 g dojrzałych bananów rozgniecionych widelcem (waga bez skórki)

130 g mąki z migdałów ziemnych

50 g mąki kokosowej

40 g mąki z ciecierzycy (można proporcjonalnie zwiększyć wagę mąki z migdałów ziemnych i kokosowej)

20 g karobu

80 g płynnego miodu

50 g płynnego oleju kokosowego lub roztopionego, przestudzonego masła

10 g kakao

100 g gorzkiej czekolady  pokrojonej na kawałeczki

cukier waniliowy

 1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 jaja

szczypta soli

Do rozgniecionych bananów dodajemy tłuszcz, jaja, miód, dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, łączymy je z mokrymi. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do foremek na muffiny ( nam wyszło 12 sztuk ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do175 st.C. Pieczemy około 20 minut, sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy.

Smacznego!

Muffiny z mąką z migdałów ziemnych

Muffiny z mąką z migdałów ziemnych
Muffiny z mąką z migdałów ziemnych

Tu kupisz mąkę potrzebną do wykonania przepisu na muffiny i nasze doskonałe migdały ziemne