Mleko z migdałów ziemnych, horchata de chufa

100-200 g migdałów ziemnych namocz w zimnej wodzie na min 12 godzin. Przy dłuższym moczeniu pamiętaj, aby zmieniać wodę co 12 godzin. (Moczę 24-36 godzin). Moczone migdały ziemne nie powinny stać w temperaturze powyżej 20 stopni, przy dłuższym moczeniu lepiej wykorzystać chłodniejsze miejsce np. lodówkę.

Następnie migdały odsącz, wlej 1 litr chłodnej wody, najlepiej filtrowanej i razem zmiksuj. W zależności od wielkości  blendera można to robić porcjami. Ewentualnie, odsączone migdały ziemne zmiel w maszynce do mięsa i zalej 1 litrem zimnej wody. Następnie na sitku lub gazie odsącz mleko. Dodaj cukier do smaku, szczyptę cynamonu lub skórki z cytryny. Gotowe mleko z cibory jadalnej przechowuj do 2 dni w lodówce. Dodając do niego ulubione owoce, uzyskasz pyszne szejki.

Pozostałe wytłoczyny można wykorzystać do wypieku ciastek.

Na zdrowie!

MIgdały ziemne, mleko
Migdały ziemne, mleko

Tu kupisz nasze doskonałe migdały ziemne – niezbędne do horchaty