10 zalet migdałów ziemnych

Top 10 Korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia migdałów ziemnych – chufa

Migdały ziemne czyli cibora jadalna są znane od co najmniej 4000 lat, były uprawiane w starożytnym Egipcie. Nazywane również orzechami tygrysimi, nie są w rzeczywistości ani orzechami, ani migdałami, ale małymi bulwami, które mają wysoką zawartość błonnika, białka i naturalne cukry.

Do niedawna niewiele wiedziano o potencjalnych korzyściach zdrowotnych tego starożytnego pożywienia. Orzechy tygrysie przeżywają renesans, coraz częściej mówi się o ich walorach odżywczych i prozdrowotnych. Prowadzi się badania nad ich składem, korzyściami. W różnych częściach świata dietetycy zachęcają do włączenia migdałów ziemnych do codziennej diety. Szczególne zainteresowanie tigernuts pojawiło się w kontekście diety paleo, coraz bardziej popularnej i mającej  rzesze zwolenników.

Oto lista 10 najlepszych, sprawdzonych powodów, dla których orzechy tygrysie stanowią super-pożywienie:

1. Mają wysoką zawartość błonnika

Migdały ziemne są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Ponad 30% bulwy to błonnik, z tego znaczna część to błonnik nierozpuszczalny, tzw. skrobia oporna (resistant starch). Jest to cenny prebiotyk, pokarm dla bakterii kolonizujących przewód pokarmowy. Temat skrobi opornej (jej wpływu na poziom glukozy we krwi, kontroli masy ciała) pojawia się w różnych pracach. Według opracowań w migdałach ziemnych jest jej najwięcej. Więcej niż w owsie, otrębach i większości warzyw i owoców, nawet tak polecanych jak brzoskwinie, gruszki, kapusta, jabłka czy marchew. Wszyscy potrzebujemy błonnika, aby utrzymać nasz układ trawienny w dobrym stanie. Błonnik zapobiega zaparciom, a także pomaga w utracie masy ciała i utrzymaniu prawidłowej wagi. Spożywanie błonnika jest doskonałym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu. O korzyściach skrobi opornej można poczytać tu: http://chriskresser.com/how-resistant-starch-will-help-to-make-you-healthier-and-thinner/

 

2. Mleko z migdałów ziemnych (znane również jako Horchata de Chufa) jest doskonałym substytutem mleka krowiego

Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy mogą pić mleko z orzechów tygrysich zamiast mleka krowiego. Napój ten jest bardzo popularny w Nigerii, Hiszpanii, szczególnie w okolicach Walencji. Zawiera on witaminy C i E, fosfor,wapń, magnez, żelazo, duże ilości błonnika. Polecany jest dla osób z problemami trawiennymi takimi jak wzdęcia, biegunki, ponieważ zawiera enzymy trawienne – lipazę, katalazę i amylazę. Mleko z migdałów ziemnych można przygotować w domu. Tigernuts zalewamy wodą (zmieniają strukturę, stają się chrupiące) na minimum 12 godzin, odcedzamy, dodajemy świeżą chłodną wodę, blendujemy, odcedzamy i mleko gotowe. Można dosłodzić lub dodać ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, owoce.

3. Migdały ziemne są cennym źródłem magnezu

Magnez jest potrzebny do normalnego funkcjonowania naszego ciała. Bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych w organizmie. Magnez zapewnia właściwe funkcjonowanie mięśni, nerwów i serca, wspiera nasze funkcje immunologiczne, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia kości. W 100 g migdałów ziemnych znajduje się od 13 do 17% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

4. Migdały ziemne pomagają kontrolować ciśnienia krwi

Kolejna zaleta cibory jadalnej to wysoka zawartości aminokwasów, w szczególności argininy (niezbędny substrat w syntezie tlenku azotu). Jest ona szczególnie korzystna dla osób mających problem z nadciśnieniem i jego konsekwencjami. W badaniach klinicznych został udowodniony wpływ argininy na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Ponieważ migdały ziemne pomagają utrzymać prawidłowy przepływ krwi w naczyniach są one najprawdopodobniej skuteczne w przypadkach zaburzeń wzwodu (ED). Chociaż brakuje na ten temat badań orzechy tygrysie są wykorzystywane do poprawy funkcji seksualnych w tradycyjnej medycynie w Chinach i Ghanie.

5. Migdały ziemne mogą chronić przed rakiem i chorobami układu sercowo-naczyniowego

Orzechy tygrysie są bogate w witaminę E i C, które należą do związków o cechach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty pomagają organizmowi bronić się przed działaniem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Witamina E w połączeniu z dużą zawartością kwasu oleinowego, (obie substancje występują w dużych ilościach w migdałach ziemnych) wykazuje działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Witamina E spowalnia także wystąpienie oznak procesu starzenia.

6. Migdały ziemne są cennym źródłem potasu

Potas jest jednym z minerałów, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania komórek i narządów, zwłaszcza czynności serca. Reguluje także skurcze mięśni.

7. Migdały ziemne są dobrym źródłem białka roślinnego

Białko jest podstawowym składnikiem w  każdej diecie. Odgrywa rolę w tworzeniu kości, chrząstek, krwi, mięśni i skóry. Białko dostarcza nam również energii. Białko często łączy się z żelazem, które jest ważne dla wszystkich, a szczególnie dla nastoletnich dziewcząt i kobiet podczas menstruacji.

8. Mleko z migdałów ziemnych może pomóc cukrzykom w kontroli choroby

Błonnik znajdujący się w  migdałach ziemnych może również pomóc diabetykom pozostać zdrowym i normować poziomu cukru we krwi. Nierozpuszczalny błonnik nie podnosi poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do innych rodzajów węglowodanów), ponieważ nie jest trawiony.

9. Olej z migdałów ziemnych konkurencją dla oliwy z oliwek

Większość osób wie, że oliwa z oliwek i awokado zawierają dobre tłuszcze. Ale rzadko kto wie, że olej z orzechów tygrysich zawiera tłuszcze z tej samej kategorii.  Wyodrębniony olej z migdałów ziemnych zawiera tylko 18% tłuszczów nasyconych i 82% tłuszczów nienasyconych. Ta sama proporcja dla oliwy z oliwek wynosi 14% do 86%.

10. Migdały ziemne mogą wspomóc kraje rozwijające się w walce z niedożywieniem

Cibora jadalna ma tak dużo właściwości odżywczych, że uważa się, iż może pomóc rozwiązać problem niedożywienia w wielu krajach rozwijających się.

MIgdały ziemne