Jasne i ciemne

Często słyszę pytanie czym różnią się zwykłe migdały ziemne – ciemne (brązowe), od tych bez skórki – jasnych.

Klasyczne migdały ziemne pokrywa brązowa skórka, przez co są nieco twardsze i bardziej gumowate od tych skórki pozbawionych.  Wszystkie migdały poddawane są procesowi suszenia trwającemu około 3 miesiące. Jeżeli chcemy przywrócić im pierwotną chrupkość należy namoczyć je na kilka godzin w wodzie. Z klasycznych migdałów ziemnych wytwarza się mąkę, mleko, olej.

Migdały ziemne bez skórki (skórkę usuwa się w sposób mechaniczny) są bardziej miękkie, słodsze, idealne do spożycia bezpośrednio. Wyborne pokryte czekoladą, karmelem, cynamonem. Proces moczenia nada im dodatkowej chrupkości.

Zarówno ciemne, jak i jasne są pełne witamin, mikroelementów i są cennym prebiotykiem.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *