Jabłkowe ciasto na bazie maki z migdałów ziemnych

Bardzo proste i smaczne ciasto, do zrobienia nawet przez dziecko. Wilgotne i owocowe, długo zachowuje świeżość. Nasza propozycja zawiera cynamon, ale możecie dodać własne przyprawy. Pamiętajcie, ze maka z migdałów ziemnych jest słodka, w naszym przepisie wykorzystalismy 150 g cukru, myślę, że spokojnie ilość można zredukować i ciasto nadal pozostanie słodkie.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki z migdałów ziemnych drobnej
  • 8 jaj
  • 150 g cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jabłka obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • tłuszcz do wysmarowania formy

WYKONANIE:

Pokrojone jabłka z 1 łyżką soku z cytryny przełożyć do małego garnka i  poddusić do miękkości, przestudzić, zgnieść widelcem na pure lub zblendować. (jeżeli jabłka są mało soczyste dodać odrobinę wody do gotowania). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem lub ksylitolem, dodać mąkę z migdałów ziemnych, 1 łyżkę soku z cytryny, cynamon, pure z jabłek, białka. Wszystko wymieszać, przenieść na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC  i piec około 40 minut. W wersji dla leniwych miksujemy całe jaja z cukrem i resztą składników i też wyjdzie pyszne.

SMACZNEGO!