Granola z mąką z migdałów ziemnych

Nasza propozycja granoli, sami możecie zmieniać dodatki. Należy pamiętać, że orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao, karob dodaje się do płatków i praży w piekarniku, suszone owoce dodajemy do gotowej, uprażonej granoli.

SKŁADNIKI:

1 szklanka płatków owsianych ( można inne)

3/4 szklanki nasion słonecznika + pestek dyni

1/3 szklanki siemienia lnianego

1 łyżka sezamu

3 kopiaste łyżki grubej mąki z migdałów ziemnych

1/2 szklanki rodzynek

2-3 łyżki suszonej żurawiny

kilka pokrojonych daktyli

kilka pokrojonych fig

orzechy nerkowca

sok z 1 pomarańczy

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki kurkumy

Opcjonalnie, dla najbardziej uzależnionych od słodkiego smaku  – 1 łyżeczka miodu

Podane ilości owoców są orientacyjne, jeżeli lubicie bardziej bogatą wersję, można dodać więcej.

WYKONANIE:

Płatki, nasiona, mąkę z migdałów ziemnych, cynamon, kurkumę olej kokosowy, sok z pomarańczy wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 150ºC przez około 20 minut. Od czasu do czasu wymieszać. Po wystudzeniu dodać suszone owoce. Serwować z jogurtem lub mlekiem np. mlekiem z migdałów ziemnych.

SMACZNEGO!