Czekoladki nadziewane migdałami ziemnymi

Proste do przygotowania czekoladki, które zachwycą miłośników czekolady, szczególnie tych, którzy nie mogą korzystać z gotowych zawierających orzechy. Do przygotowania przyda się specjalna foremka, moja kupiona w Ikea.

Potrzebne składniki:

Czekolada gorzka – 100g

Mąka z migdałów ziemnych i tahini w proporcjach 2:1, użyłam 4 łyżeczki mąki z migdałów ziemnych i 2 łyżeczki tahini

Nierafinowany olej kokosowy – 1-2 łyżeczek

Szczypta soli

Miód do smaku (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy dno oraz ścianki foremek. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

W międzyczasie mieszamy pozostałe składniki na jednorodną i plastyczną masę. Nakładamy do wysmarowanych czekoladą foremek i zalewamy resztą czekolady. Chłodzimy w lodówce, po zastygnięciu wyjmujemy z formy i gotowe.

Smacznego!

Czekoladki z nadzieniem z migdałów ziemnych-chufa