Ciasto z mąki z migdałów ziemnych, kukurydzy i cytrusów

Pomysł na ciasto zaczerpnięty z „Pysznie bez glutenu” G.Bober-Bruijn.

Jeżeli lubicie cytrynowe, wilgotne ciasta, to będzie idealne.

200 g masła

180 g cukru ( ja używam 150 g)

3 jaja

120 g mąki z migdałów ziemnych

120 g kaszy kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowy)

2 cytryny, najlepiej eko

1 pomarańcza, najlepiej eko

 

Zetrzyj skórkę z cytryn i pomarańczy, następnie wyciśnij z nich sok. Mikserem utrzyj masło z cukrem, po jednym  dodaj jajka. Wlej sok z cytryn i pomarańczy, dodaj skórkę, mąkę z migdałów ziemnych, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw do ostygnięcia, zimne pokrój.

Smacznego!

Ciasto z mąki z migdałów ziemnych, kukurydzy i cytrusów

Ciasto z mąki z migdałów ziemnych, kukurydzy i cytrusów
Ciasto z mąki z migdałów ziemnych, kukurydzy i cytrusów.

Tu kupisz mąkę potrzebną do ciasta i nasze doskonałe migdały ziemne