Ciasto z rabarbarem i mąką z migdałów ziemnych

W internecie krąży wiele przepisów na ciasto z rabarbarem. Kiedyś zasmakowało nam z rabarbarem i kokosem, było pyszne, niestety glutenowe. Po przeróbkach powstała pyszna wersja rabarbarowca, bezglutenowego, wzbogaconego błonnikiem z migdałów ziemnych. Zapraszamy do próbowania. Jeżeli komuś zależy na redukcji cukru i dodatkowym błonniku, można mąkę jaglaną i owsianą w całości zastąpić mąką z migdałów ziemnych i zmniejszyć ilość cukru.

SKŁADNIKI:

  • 300 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki mąki z migdałów ziemnych
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 jajka od „szczęśliwych kur”
  • 120 g masła (roztopionego i schłodzonego)
  • 130 ml mleka, u nas ryżowe
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W oddzielnej misce połączyć jajka z mlekiem i stopionym masłem. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą, dodajemy obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Przekładamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest dobrze upieczone. Kwaskowy rabarbar ze słodyczą mąki z migdałów ziemnych zaskakuje.

SMACZNEGO!