Ciasteczka na bazie mąki z migdałów ziemnych, z tahini i czekoladą

Ciasteczka ze względu na naturalną słodycz mąki z  migdałów ziemnych są słodkie, w przepisie podaję łyżkę cukru, można ją zastąpić dowolnym słodzidłem lub nawet z niej zrezygnować.

Składniki:

1 szklanka mąki z migdałów ziemnych

1 łyżka cukru lub innego słodzidła

3 łyżki wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)

1/2 tabliczki pokrojonej na kawałeczki gorzkiej czekolady (bezglutenowa)

3/4 szklanki pasty tahini

5 łyżek oleju, wymiennie płynny olej kokosowy

6 łyżek wody

1 łyżka miodu płynnego

Oddzielnie wymieszać  suche i mokre składniki, następnie połączyć ze sobą. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (opcja góra-dół).

Gorące ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu stają się na zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie. Po prostu pyszne…

Smacznego!

Ciasteczka na bazie mąki z migdałów ziemnych, czekolady, tahini 1
Ciasteczka na bazie mąki z migdałów ziemnych, czekolady, tahini

Tu kupisz mąkę potrzebną do ciasteczek i nasze doskonałe migdały ziemne