Ciasteczka korzenne na bazie mąki z migdałów ziemnych

Korzenne, proste w przygotowaniu ciasteczka, idealne na nadchodzące Święta.

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki z migdałów ziemnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g daktyli
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 40-50 g miodu
  • 2 białka jaja kurzego

WYKONANIE

Wszystkie suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy) wymieszaj. Dodaj zblendowane daktyle, miód, płynny olej oraz białka, połącz do otrzymania jednolitej masy. Umieść masę na papierze do pieczenia, przykryj drugim i rozwałkuj lub spłaszcz dłońmi. Rozwałkowane ciasto należy schłodzić w lodówce, trochę stwardnieje. Wykrawaj ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150ºC przez około 30 minut. Po wyjęciu wystudź i zdejmij z blachy.

SMACZNEGO!