Chrupki chlebek z nasion i mąki z migdałów ziemnych

Jeżeli raz upieczecie taki chlebek, to gwarantuję, że do przepisu będziecie wracać częściej. Jest pyszny, zdrowy, sycący, dostarcza masę potrzebnych dla zdrowia składników, przede wszystkim białko i błonnik. Jego skład i dodatki można modyfikować według własnego upodobania. Nie bójcie się dorzucać ziół, suszonych owoców.

SKŁADNIKI:

  • 150g nasion słonecznika
  • 70g siemienia lnianego
  • 60g pestek dyni
  • 3 łyżki mąki z migdałów ziemnych
  • 40g sezamu
  • 140g płatków owsianych grubych
  • 2-3 łyżki nasion chia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu lub syropu (opcjonalnie)
  • ulubione zioła
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • 350 ml wody

WYKONANIE:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę połączoną z olejem kokosowy i ewentualnym miodem lub syropem. Pamiętajcie, aby zawartość dobrze wymieszać. Na początku będziecie mieli wrażenie, że płynu jest ciut za dużo. Nasiona chia i siemię pęcznieją i z czasem masa stanie się plastyczna. Wyłóżcie ją na papier do pieczenia, przykryjcie od góry drugim arkuszem i przez papier rozwałkujcie na cienki placek (2-3mm). Po rozwałkowaniu górny arkusz zdejmujemy, placek pozostawiamy na kilka godzin, aby chia i siemię wchłonęły wodę. Na tym etapie można placek delikatnie pokroić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut. Następnie chlebki odwracamy i pieczemy jeszcze kilka minut z drugiej strony, aż będzie złotawy i chrupiący. Po wystudzeniu  degustujemy, przechowujemy w szczelnym naczyniu.

SMACZNEGO!