Cechy migdałów ziemnych

Migdały ziemne (chufa) charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Zawierają:

  • ok. 28% skrobi (2 razy więcej niż popularne ziemniaki),
  • ok. 33% błonnika (132% dziennego zapotrzebowania w 100 gr migdałów)
  • do 20% tłuszczu odpornego na utlenianie,
  • 14% cukru,
  •  białko (7-8%), 
  • minerały : fosfor, wapń, potas (3 x więcej niż popularne banany), magnez, żelazo (tyle ile czerwone mięso), sód
  • witaminy E i C.
Zawartość minerałów
(P)
(Mg)
(K)
(Na)
(Ca)
340 mg/Kg
900 mg/Kg
7100 mg/Kg
120 mg/Kg
900 mg/Kg

Powodów, dla których warto spożywać orzechy tygrysie jest wiele, poniżej wymieniamy te najistotniejsze.

  • Migdały ziemne zawierają duże ilości skrobi opornej (składnik nierozpuszczalnego błonnika), niezwykle potrzebnego prebiotyku, pożywki dla bakterii kolonizujących przewód pokarmowy. Reguluje ona pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza łaknienie – istotna informacja dla osób dbających o wagę ciała.
  • Orzechy tygrysie są jednym z ważniejszych źródeł naturalnego magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Niedobór magnezu może powodować kłopoty z zasypianiem, nadpobudliwość, przewlekłe zmęczenie.
  • Cibora jadalna zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.Ma profil lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek.
  • Migdały ziemne pomagają kontrolować ciśnienie krwi dzięki dużej zawartości aminokwasu argininy. Arginina jest niezbędnym substratem w syntezie tlenku azotu, który zwiększa światło naczyń krwionośnych.
  • Orzechy tygrysie zmniejszają ryzyko zawału serca i zakrzepicy
  • Cibora jadalna zmniejsza ryzyko raka jelita grubego dzięki wysokiej zawartości błonnika
  • Migdały ziemne są bogatym źródłem potasu. 25 migdałów ziemnych zawiera 139 mg potasu, który reguluje pracę mięśni i wpływa na układ nerwowy
  • Po spożyciu migdałów ziemnych, dzięki bardzo dużej zawartości skrobi opornej nie obserwuje się istotnego podwyższenia poziomu insuliny i glukozy we krwi. Dzięki słodkiemu smakowi mąka z migdałów ziemnych może urozmaicić dietę diabetyków.
  • Orzechy tygrysie są znakomitą alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, paleo, bezlaktozowej, z ograniczoną zawartością cukrów, dla osób z alergią na orzechy.
  • Cibora jadalna jedzona regularnie wpływa korzystnie na zęby

http://www.polskieradio.pl/13/53/Artykul/1024618,Przodkowie-czlowieka-zuli-robaki-i-bulwy

Migdał ziemny może być z powodzeniem jedzoOrzechy tygrysie w koszyku 640ny przez diabetyków.