Babeczki migdałowe z czekoladową nutą

Kilka dni temu byłam w Biebrzańskim Parku Narodowym, miejsce piękne , dzikie, raj dla miłośników natury. Z niewiadomych powodów trochę słabo tam z infrastrukturą dla turystów. Miejsc, gdzie można dobrze i zdrowo zjeść jak na lekarstwo, o lokalnych cukierniach zapomnijcie. Warto się wcześniej zabezpieczyć, zabrać ze sobą zdrowe i energetyczne przekąski, aby w pełni oddać […]

Read more
Przyszła wiosna, czas na rabarbar

W tym roku wiosna długo kazała na siebie długo czekać, ale wreszcie jest w pełnej krasie. Przynosi piękne kwiaty, ale też pierwsze owoce i warzywa. Truskawki jemy tylko krajowe i to te, które dojrzewają od promieni słońca, na takie trzeba jeszcze poczekać. Cieszmy się tym co już dojrzałe, czyli rabarbarem. Pysznym, kwaskowym, soczystym. Idealnym do […]

Read more
Protokół autoimmunologiczny AIP i migdały ziemne

O chorobach autoimmunologicznych mówi się dużo i głośno, dotykają one bowiem coraz więcej osób, niestety kobiet. Mówi się, że jeżeli jeszcze na nią nie cierpisz to i tak wkrótce zachorujesz. Składa się na to szereg czynników, poza genetycznymi, przede wszystkim środowiskowe, tryb życia, niewłaściwa dieta, stres, zakażenia bakteryjne i wirusowe, zaburzona flora bakteryjna. W chorobach […]

Read more
Chlebki serowo-migdałowe

Jeśli szukacie inspiracji na wytrawną bezglutenową przekąskę, nasze chlebki z pewnością przypadną do gustu. Sprawdzą się jako dodatek do kremowych zup, sosów, jako niezależna przegryzka. Proste w przygotowaniu, ciekawe w smaku, słodycz migdałów ziemnych złamana ostrym serem. Zachęcamy do testowania.

Read more
Mufinki na Walentynki

Walentynki tuż tuż…zróbcie frajdę ukochanym w postaci zdrowych i pysznych babeczek. Lekkie, piaskowe i aromatyczne. Oczywiście z mąka z migdałów ziemnych  🙂 Miło znaleźć pożywną przekąskę w śniadaniówce.  

Read more
Migdały ziemne wykazują właściwości antybakteryjne i mogą poprawić sprawność seksualną

Zachęcam do przeczytania artykułu dr Josha Axe na temat migdałów ziemnych. Autor jest specjalistą medycyny naturalnej, żywieniowcem, zajmuje się zdrowiem wielu profesjonalnych sportowców, pisze książki powiązane tematycznie ze zdrowiem, żywieniem, zdrowym trybem życia. Jedną z cytowanych przez dr Axe właściwości migdałów ziemnych jest zdolność zwalczania patogenów takich jak salmonella, E.coli ( badanie opublikowane w Ancient […]

Read more
Sezon grypowy w pełni

Pogoda nie rozpieszcza, wokół infekcje, kaszle , katary, gorączka. Kiedy dopadnie nas infekcja, pozostańmy w łóżku, odpoczywajmy. Niekiedy z konieczności trzeba łyknąć antybiotyk. Pamiętajmy, że antybiotyki wybijają bakterie, nie tylko tych „nieproszonych gości”, ale również te pożyteczne, kolonizujące nasz układ pokarmowy. Mówi się, że 70% naszej odporności mieści się w jelitach, konkretnie odpowiadają za nią […]

Read more
Kto lubi naleśniki?

Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? Osobiście nie znam. W naszym domu naleśniki należą do  najbardziej lubianych dań. Na słono i na słodko, zawsze i o każdej porze. Moje ulubione to  bretońskie na bazie mąki gryczanej, z warzywnym farszem. Dzisiaj propozycja dla łasuchów, najlepsze naleśniki na słodko, oczywiście na mące z migdałów ziemnych. Zdrowe […]

Read more
Ciasto z jabłkami i migdałami ziemnymi

Dawno nie jedliśmy nic słodkiego, tym razem padło na szarlotkę, ale w nieco innym wydaniu. To kolejna propozycja dla tych, którzy jeszcze nie bardzo wiedzą jak wykorzystać mąkę z migdałów ziemnych, a sami boją się eksperymentować. Ciasto jest wilgotne, słodkie i jabłkowe w smaku, w sam raz na zimową porę.

Read more
Domowa granola z mąką z migdałów ziemnych

Śniadanie to dla nas bardzo ważny posiłek, ma dać energię na cale przedpołudnie. Lubimy ciepłe i pożywne dania. Najczęściej na stole pojawia się jaglanka w różnych odsłonach, omlety, owsianka. To wszystko pyszne, lecz trochę pracochłonne, nie zawsze jest czas na przygotowanie. Wtedy alternatywą jest granola. To szybka i pełnowartościowa opcja, co więcej można w pudełku […]

Read more