Babka z mąką z migdałów ziemnych

Dzisiaj klasyk hiszpański, bardzo proste ciasto, nieco zmodyfikowane na potrzeby domu :). Ciasto jest tak proste, że mogą wykonać je dzieci.

Do odmierzania składników przyda się pudełko po jogurcie 125 g ( jogurt naturalny lub cytrynowy wykorzystamy do ciasta).

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotujmy:

4-5 jaj od szczęśliwych kur

1 jogurt naturalny lub cytrynowy 125 g

1 pojemnik po jogurcie oleju

1 pojemnik po jogurcie cukru trzcinowego

2 pojemniki po jogurcie mąki ryżowej

2 pojemniki po jogurcie mąki z migdałów ziemnych

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( u nas bezglutenowy)

1 łyżeczka skórki pomarańczowej ( u nas Biovegan)

Jajka ubijamy z cukrem na gładką, białą masę, dodajemy jogurt, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olej. Gotową masę przekładamy na blaszkę (keksówkę) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C  na 40-45 min.

Prawda, że proste? Dla amatorów czekolady – można dodać 2 łyżki kakao.

Polecamy 🙂

Babka z mąki z migdałów ziemnych i skórki pomarańczowej

Babka z mąki z migdałów ziemnych i skórki pomarańczowej 2