Babeczki na bazie mąk z migdałów ziemnych i kokosowej

Babeczki – mufinki na bazie mąki z migdałów ziemnych i kokosowej. Pachnące przyprawami korzennymi i kokosem, pełne orzechów i skrobi opornej.

Przygotuj:

300 g pure z dyni

10-12 daktyli  zalej wrzątkiem na 15 min i odsącz

1/2 szklanki mąki z migdałów ziemnych

1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( u nas bezglutenowy )

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

2 jaja

1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego

200 ml mleka kokosowego

1 szklanka pokrojonych orzechów laskowych lub włoskich

szczypta soli

Do miski włóż suche składniki: mąki, przyprawy, proszek do pieczenia. W drugiej misce zblenduj na gładką masę: jaja, dynię, daktyle, olej kokosowy, mleko kokosowe. Połącz zawartość obu misek, na koniec dodaj orzechy. Gotową masę (jest dość gęsta) przełóż do foremek na muffiny. Piecz do suchego patyczka w temperaturze 160º C. (około 35-40 min).

Jak zauważyliście, w przepisie nie ma cukru, mimo to babeczki są słodkie i jeszcze lepsze następnego dnia.

Smacznego 🙂

Jesienne śniadanie

dscn4243x4